Vil du også gerne have en smuk dam i din have, men ved du ikke hvordan? Ingen problemer! Denne blog forklarer alt om, hvordan du samler din egen damkant til en smuk dam i din have!

Trin 1: Hvilken slags dam ønsker du?
Det er vigtigt at have en klar idé om, hvilken slags dam du ønsker. Vil du fiske i den? Eller bare nogle planter og et springvand? Disse er alle vigtige aspekter at overveje. Vil du have en koi dam? Så skal man tage højde for dammens størrelse. Koi-fisk har brug for meget plads og kan blive meget store.

Trin 2: Hvilken slags bund vil du have i din dam?
Der er forskellige typer bunde, som du kan bruge til at bygge en dam:

Forformet kåbe
dam liner
Et præformet kar er lavet af plastik og er den nemmeste måde at bygge din egen dam på. Det er et spørgsmål om at grave et hul, hvor karret passer og sætte karret deri. Det kunne ikke være nemmere, vel?

Vælger du damliner har du den fordel, at du kan give dammen den form, du ønsker. Du kan også lave større damme med dette end med et præformet kar. Damforing fås i forskellige materialer: gummi, polyethylen og PVC. Vælger du gummi? Så behøver du heller ikke et beskyttende underlag! Med polyethylen og PVC-folie kræves et beskyttende underlag for at forhindre lækage.

Trin 3: Bestem dimensionerne
Har du besluttet dig for, hvilken slags materiale du vil bruge? Så er det tid til at se på dammens størrelse og form. Du kan vælge en slank og moderne stil ved at skabe en rektangulær eller firkantet dam. Vil du have noget elegant og yndefuldt? Så er runde former et godt valg.

Har du bestemt dimensionerne? Så er det tid til at grave! Sørg for, at hvis du bruger damliner, køber du også et beskyttende underlag! Er der en chance for, at der vokser rødder i området? Sørg derefter for at påføre en rodklud først. Læg derefter fleecekluden (det beskyttende underlag) ovenpå det på damforingen.

Trin 4: Vælg en damkant
Nu er din dam næsten færdig! Det ser selvfølgelig stadig lidt sparsomt ud, men ved at tilføje en damkant får du meget mere stemning! Der er mange muligheder for at skabe en damkant. Du kan for eksempel bruge linia palisade eller natursten.

Trin 5: Fyld dammen
Det sidste trin er naturligvis at fylde dammen med vand. Vælg planter, der passer til din dam, såsom åkander. Som et sidste trin kan du tilføje fisk, hvis du har valgt at lave en fiskedam. Sørg endelig for at vedligeholde dammen godt, så du fortsat kan nyde en smuk dam i din have!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *